ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Genel Kurul Konumalar > Adana'da ve ülkemizin değişik bölgelerinde hazine arazileri üzerinde "ecri misil" ödeyerek tarım yapan çiftçilerimizin sıkıntıları hakkında gündem dışı konuşması
31.10.2007
Adana'da ve ülkemizin değişik bölgelerinde hazine arazileri üzerinde "ecri misil" ödeyerek tarım yapan çiftçilerimizin sıkıntıları hakkında gündem dışı konuşması

YILMAZ TANKUT (Adana) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hazine arazilerinde tarım yapan ve bunun karşılığı olarak "ecri misil" adı altında devlete kira ödeyen köy sakinlerimizin sıkıntılarını dile getirmek ve bu konuya dikkatlerinizi çekmek için gündem dışı söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Ayrıca, bugün, büyük bir üzüntüyle vefatını öğrendiğimiz Sayın Erdal İnönü'ye Cenabı Allah'tan rahmet diliyor, ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum, milletimizin başı sağ olsun diyorum.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bugün, hepinizin malumu olduğu üzere, ülke nüfusumuzun üçte 1'i geçimini tarımdan sağlamaktadır. Özellikle, tarla ziraatı yapan köylülerimizin önemli bir bölümü de, her yıl devletin belirlediği miktarda karşılığını vermek suretiyle, "hâli durumda" olarak ifade edilen hazine arazileri üzerinde tarımla uğraşarak geçimlerini temin etmektedirler.

Ancak, bize göre, işbaşında bulunan bu Hükûmet, partizanca bir anlayışla tecrübe ve bilgi sahibi kadroları tasfiye ederek, bugüne kadar, diğer sektörlerde olduğu gibi, özellikle de tarım sektöründe de bize göre hiçbir olumlu icraata imza atmamıştır; atamadığı gibi, olmayan bilgi ve becerisiyle, Büyük Önder Atatürk'ün "milletin efendisidir" dediği köylüye hiçbir şey verememiştir. Bugün, bütün ülke çiftçisi gibi Çukurova çiftçisi de maalesef perişan bir durumdadır. Başta buğday olmak üzere, mısır, pamuk, patates, narenciye ve diğer ürünleri yetiştiren çiftçilerimiz, geçen seneki masraflarını kurtaramamış ve borçlarını da ne yazık ki ödeyememişlerdir. Bütün bu sıkıntılara göğüs geren ve âdeta bitkisel hayatını uzatmaya çalışan bölge ve ülke çiftçimiz, çektiği sıkıntılar yetmezmiş gibi şimdi de iktidarın, nedeni belli olmayan ve bize göre ekonomik ve sosyal maliyeti hiç hesaplanmayan uygulamalarıyla tamamen yok olma durumuna gelmiştir.

Uzun yıllardan beri hazine arazilerini ekip biçerek nafakalarını kazanmaya çalışan köylülerimizin her yıl ödediği ecri misil bedelleri hangi artış, faiz ve ceza miktarlarının esas alındığı belli olmayan bir şekilde, habersizce, geçtiğimiz dönemlere göre yüzde 30'lara varan miktarlarda artırılmıştır. Ve ayrıca Adana-Yüreğir Merkez ilçesine bağlı Kürkçüler başta olmak üzere, pek çok belde ve köyde, mevzuattan habersiz olan çiftçilerimizin, ekonomik sıkıntılarından da istifade ederek, yıllardan beri ekip biçtikleri hazine arazilerinin birtakım hile ve yasal boşluklardan faydalanarak ellerinden alınma iddiaları, seçim bölgem olan Adana'da ayyuka çıkmış vaziyettedir.

Şimdi, yüksek müsaadelerinizle, bu konuyla ilgili olarak elimize ulaşan mektuplardan bir tanesini sizlerle paylaşmak istiyorum:
"Bizler Adana-Yüreğir ilçesinin Kütüklü, Ziyanlı, Belveren, Esenler, Akpınar, Güveloğlu ve Çatalpınar köylerinde tarımla uğraşmaktayız. Bu yıl karşı karşıya kaldığımız durum aşağıda özetlenmiştir:
1 - Hazineye ait ve "hâli" durumda olan, öteden beri ekip biçip imar ettiğimiz araziler için ödediğimiz yıllık ecri misil bedelleri, geçen yıla göre yüzde 30 seviyesinde artırılmıştır. Oysa, Hükûmetin hedef enflasyonu ve buna bağlı memura, işçiye verdiği zam yüzde 4 düzeyindedir. Bu fahiş artış bizleri ziyadesiyle sıkıntıya sokmuştur.
2 - Keza bazılarımızın hazineye ait ve "hâli" durumda olan, öteden beri ekip biçip, imar ettiğimiz bir bölüm arazinin adımıza tapulanması amacıyla açtığımız tapu tescil davası, anılan yerlerin orman arazisi görülmesinden dolayı reddolunmuştur. Bununla da kalınmayıp, geriye dönük ecri misil tutarları talep edilmiştir ki, bu da en yüksek sulu arazi için tespit edilen bedelden olmuştur. Ektiğimiz arazilerin orman dışında kaldığı hususundaki itirazımız ise, orman kadastro çalışması yapılmadığından dolayı muallakta kalmıştır.
Sonuçta, Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmuş bulunmaktayız. Ektiğimizin geliriyle bir yıllık geçimimizi temin edemez iken, şimdi on yıllık kirayı ödememiz bizlerden istenmektedir. Bu sebepten ötürü hepimiz hapis ve haciz tehdidi altındayız.
Bu noktada siz milletvekillerimizden talebimiz şunlardır:
TÜSİAD mensubu borçlular için "İstanbul Yaklaşımı", TOBB üyesi iş adamı ve tüccarına "Anadolu Yaklaşımı" sağlayan Hükûmetimizin, bizim için de "Köylü Yaklaşımı" çıkarması talebimizi ilimizin milletvekilleri olarak desteklemenizi ve dile getirmenizi diliyoruz. Af değil, borcumuzun yeniden yapılandırılmasını istemekteyiz.
Saygılarımızla. Köylüler adına Hasan Kızılışık."
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; söz konusu köylerde köylülerin gerek ekonomik sıkıntılarından dolayı gerekse diğer nedenlerden ötürü ecri misil bedellerini ödememe alışkanlığını fırsat bilen bazı özel firmaların hazine arazilerine, Millî Emlak dairesindeki bazı kişilerle iş birliği yaparak sahip olma iddiaları da mevcuttur. Yani, köylülerin biriken bu miktarları ödeyemeyeceğini hesap ederek, kendi düşündükleri, zeytin yetiştiriciliği başta olmak üzere diğer tarımsal faaliyetleri şirket ve ticaret mantığı çerçevesinde tekelleşerek yapmak istemektedirler.
İşte bu hususlar çerçevesinde, hazineye ait arazilerde tarım yaparak geçimlerini sağlamaya çalışan insanlarımızın karşı karşıya kaldıkları sıkıntılarının ve buna bağlı sosyal huzursuzluklarının bir an evvel çözüme kavuşması için Hükûmetimizin ve Meclisimizin gereken çalışmaları yapacağına inanıyor, bu vesileyle hepinize saygılarımı sunuyorum.

,